Udda beteende av väktare på City Gross

Det hela började med ett besök på nyöppnade City Gross i området Vivalla i Örebro, jag och en kollega gjorde vårat första besök och strosade runt lite i butiken och vid leksakerna stannade vi till ett tag och bevittnade då hur en uniformerad väktare från vaktbolaget Securitas gick fram till två killar i åldern 10-12 år med invandrar bakgrund och ställde frågan -ska ni handla eller? Killarna svarade att dom bara tittade och väktaren stannade då kvar och bevakade killarna som kände sig obekväma och gick ut ur butiken.
Jag konfronterade väktaren och frågade om det var en fråga som han ställde till alla kunder i butiken eller om det bara var till vissa av butikens kunder.
Väktaren svarade att han frågade alla kunder som tittade runt i butiken (vilket jag tyckte var konstigt då jag och kollegan kollade runt i butiken utan att få denna fråga).

När vi kommit en bit in i butiken så dyker den uniformerade väktaren upp med en civilklädd väktare som undrade vad jag hade för frågor angående den uniformerade väktarens agerande mot dom två små killarna, han berättade att killarna förstört varor i butiken tidigare och att det var därför som han gick på dom.

Jag var givetvis tvungen att ställa en motfråga till honom om att det var konstigt att dom inte kastat ut grabbarna om dom förstört varor redan butiken (vilket lät som en efterkonstruktion), denna fråga fick jag dock inget svar på.
Jag förklarade att jag inte tänker stå och diskutera detta längre med dessa väktare utan handla vidare och att jag kommer kontakta butikschefen och berätta om deras beteende mot killarna.
Under resten av min och kollegans vistelse i butiken så såg vi den civilklädde väktaren ”hålla koll på oss” på ett ganska så nära avstånd.

När jag kom hem så kontaktade jag butikschefen för City Gross i Örebro som ville tala med väktaren om det inträffade och skulle sedan höra av sig till mig, efter en stund så ringde pressansvarige för koncernen bakom City Gross till mig och jag berättade storyn för honom och hans kommentar till detta var att dom inte på något sätt gör skillnad på kunder i deras butiker och att han via butikschefen i Örebro kommer att ” kolla över det inträffade” och höra av sig till mig för vidare information.

Nu kanske ni som läser detta tycker att det är småaktigt att man gör en sak av detta men faktum är att jag inte kunde blunda då jag upplevde det oerhört förnedrande och kränkande för dessa smågrabbar när dom av väktaren dömdes på förhand som ”tjuvar, ligister, bråkmakare” utan att gjort någonting.

Och blir man dömd på detta sätt redan i tidig ålder så kan det vara svårt att respektera väktare, polis och andra som finns i vårat samhälle som hjälper till att se till att lagar med mera följes.

Jag skulle bli kontaktad av butikschefen på City Gross i Örebro men detta verkar tydligen utebli så jag antar att detta beteende är ok för den nyöppnade butiken då både svar och förklaring uteblev.

city-gross